Voorwoord

 

Space, the final frontier. These are the voyages of the starship Enterprise. Its five-year mission: to explore strange new worlds, to seek out new life and new civilizations, to boldly go where no man has gone before

 

Zeer regelmatig worden er vanaf de aarde ruimtevaartuigen gelanceerd. Sommige ruimtevaartuigen of gedeelten daarvan moeten tijdens of na hun missie ook weer landen op de aarde of op een ander hemellichaam. Bij het lanceren en het laten landen van ruimtevaartuigen komt van alles kijken. Er moet rekening gehouden worden met allerlei natuurkundige en technische zaken en niet te vergeten de veiligheid van de bemanning. Het is daarom ook niet voor niets dat er bij elke ruimtevlucht gebruik wordt gemaakt van veel computers en medewerkers op de aarde, die alle gegevens over het ruimtevaartuig nauwlettend in de gaten houden en kunnen ingrijpen als er iets mis dreigt te gaan. In dit profielwerkstuk gaan wij in op de krachten en benodigdheden gecombineerd met geschiedenis die de versnelde techniekontwikkeling door invloed van de conflicten tussen de Russen en de Amerikanen uitlegt.

 

 

 

Inleiding

 

  • Wij hebben voor dit onderwerp gekozen omdat we graag een uitdaging wilden en op deze manier konden we natuurkunde en geschiedenis goed combineren in een interessant onderwerp. Als eerste hebben we wat algemene theorie over de raket opgezocht, zodat we een idee kregen van wat er allemaal bij komt kijken. Daarna hebben we de krachten en natuurkundige wetten uitgewerkt waarmee rekening gehouden moet worden bij het opstijgen van een raket, zodat we wisten welke formules we ook aan het model toe zouden moeten voegen.

    Het geschiedenis deel bestaat uit het onderzoek naar het verband tussen de koude oorlog en de ontwikkeling van de technologie op het gebied van ruimtevaart. Toeval zou het namelijk volgens ons niet zijn dat de conflicten tussen de Noord-Amerika en de Sovjet-Unie, de ontwikkeling van de ruimtevaart versneld zou hebben. De belangrijkste hoogte- en dieptepunten werden uit de geschiedenis gehaald en bekeken.

    Bij het natuurkundige aspect hebben we namelijk ook een stukje praktijk toegevoegd door een raketlancering te modelleren. Hierbij hebben we de volgende onderzoeksvraag opgesteld:                  Hoe ziet een model van een raketlancering er uit?

    Ook onderzoeken we de volgende deelvragen:

  • Wat zijn de dingen die aanbod komen bij een basisvlucht? 

 

  • Wat is het verband tussen de massa van de raket en het brandstofverbruik?

 

  • Welke aspecten zorgen er nu voor dat een raket de ruimte inkomt?

 

Geschiedenis:

Hoe heeft het conflict tussen de Sovjet-Unie en Amerika de ruimtevaartontwikkeling beïnvloed?

  • Wakkere avonden en langere bibliotheek bezoeken hebben geleidt tot dit resultaat. Onszelf eerst volledig verdiepen in het onderwerp was van groot belang voordat we aan het werk gingen. Wat checken de ruimtegeleerden dan aan een raket? Hoe heeft Rusland de ontwikkelingsachterstand op kunnen krikken?

 

 

Hypothese

Hoe ziet een model van een raketlancering er uit?

Een vlucht die bestaat uit een constante snelheid die in het begin van de vlucht een grotere snelheid heeft dan daarna.


Wat zijn de dingen die aanbod komen bij een basisvlucht? 

Er is sprake van zwaartekracht en een tegenwerkende kracht die beide beïnvloed worden door de afnemende massa


Wat is het verband tussen de massa van de raket en het brandstofverbruik?

Des te lichter de massa van de raket is des te minder hij brandstof verbruikt.


Welke aspecten zorgen er nu voor dat een raket de ruimte inkomt?

 De stuwkracht en de draaiing van de aarde.

 

Hoe heeft het conflict tussen de Sovjet-Unie en Amerika de ruimtevaartontwikkeling beïnvloed?

De russen hebben de amerikanen een soort van uitgedaagd waardoor er een wedstrijdje bestond in de techniek.